Återbruk

Här förvandlas gamla fasadbrädor till langstroth-lådor

Fasadbrädorna som byttes ut i höstas har legat i en hög på uteplatsen hela vintern.

Först var tanken att bygga bikupor av dem. Sedan avfärdades den tanken på grund av arbetsinsatsen och vi köpte cellplastlådor istället.

Sedan ångrade jag mig igen, mycket på grund av en föreläsning om pseudoskorpioner och vad de kan göra för bihälsan och jag bestämde mig för att gammalt trä förmodligen är perfekt att bygga skattlådor av.

På vägen dit insåg jag att konstruktionen gick att förenkla. Det är inte alls nödvändigt att hålla på och fräsa eller såga spår att hänga ramlisterna på. Har du 17mm-brädor är det mycket mer rationellt att bygga lådorna i dubbla lager, med det ena lagret något lägre längs kortsidorna, så blir det inbyggda hyllor för ramarna. Dessutom blir det jätteenkelt att göra infällda handtag genom att helt enkelt ta upp genomgående, avlånga hål i det yttre lagret.

Det blir förstås tyngre och går åt mer material, men gamla fasadbrädor är inte så svårt att få tag i alldeles gratis, för den som anstränger sig bara lite och det blir ju så mycket enklare att bygga.

Vi kan väl återkomma till närmare konstruktionsbeskrivning och fler detaljer lite senare, kanske . Just nu återstår fortfarande en del montering och den avslutande finsågningen, men sen ska bina få bo ståndsmässigt i yngelrum framställda av återvunnet trä.

Om en månad ska första omgången bin hämtas. Det är väl tid som lär försvinna fort, misstänker jag.

Nu gäller det bara att få tag i en rejäl population pseudoskorpioner. Hur svårt kan det vara?

2 reaktioner till “Återbruk”

  1. Hej
    Mycket intressant. Ska själv bygga ett antal skattlådor av 17mm brädor. Vad har du för mått på dem?

    1. Jag har tagit samma innermått som en 3/4 Langstroth-cellplastlådor och byggt utifrån det. Jag vet inte om det är svar på din fråga. Det kan hända att jag återkommer med en mer utförlig byggbeskrivning och bilder i ett senare inlägg.

Kommentarer inaktiverade.